Choreografia Improwizacji

Ostatni w tym sezonie cykl 5 lekcji z Marią Stokłosą

Fundacja Burdąg zaprasza na ostatni w tym sezonie cykl 5 lekcji CHOREOGRAFIA IMPROWIZACJI z Marią Stokłosą!
Choreografia improwizacji to hybrydowy trening zakończony pokazem dla osób zajmujących się tańcem współczesnym lub pragnących rozwinąć swoje możliwości w tej dziedzinie. Dwugodzinna lekcja będzie łączyła techniki Release, “movement research” czyli prowadzone, indywidualne poszukiwania ruchowe, oraz improwizacje.
Techniki release i movement research oferują narzędzia do bezpiecznego poruszania się i działania bez nadmiernego wysiłku, także przy zwiększaniu prędkości czy wchodzeniu w kontakt z innymi ciałami. Motywacje do ruchu łączą z ćwiczeniem uważności wobec ciała i otoczenia. Wsparciem dla tej pracy są także systemy związane z ciałem – zachodnia anatomia i fizjologia czy wschodnie koncepcje ośrodków energetycznych w ciele. Ważną rolę w poszukiwaniu ruchu odgrywa również praca z wyobraźnią, a za pomocą pracy z dotykiem, techniki release gruntują ruch w odczuwaniu i w przyjemności.
Kiedy wprowadzimy ciało w ruch, będziemy szukać wolnego, odważnego i autorskiego podejścia do choreografii. Improwizację potraktujemy jako sztukę alchemii – pomiędzy klarownością w podejmowaniu decyzji, znajomością elementów kompozycji, zauważaniu tego co jest, mówieniu „TAK” temu co się pojawia, byciu z niewiadomym i w ciągłej transformacji. Tańcząc zwrócimy uwagę na intencjonalne i przypadkowe tożsamości tańczącego ciała oraz tańca jako sztuki.
Ważnym elementem na sali będzie troska o bezpieczną przestrzeń wsparcia i wymiany pomiędzy uczestnikami.
O prowadzącej:
MARIA STOKŁOSA ukończyła School for New Dance Development (SNDO) w Amsterdamie oraz wydział tańca współczesnego w London Contemporary Dance School at The Place. Jej praca “Wychodząc od działania” była prezentowana w 40 różnych wersjach w galeriach, niezależnych domach kultury, a także na dużych scenach teatów. Łączy zainteresowanie choreografią eksperymentalną z wieloletnią praktyką improwizacji tańca, kwestionując zarówno formę przedstawienia, jak i rolę zarówno performera jak i widza.
Jest także autorką spektakli prezentowanych na festiwalach sztuk performatywnych w Polsce, Niemczech, Austrii, Holandii, Finlandii, Francji, Rosji i USA takich jak Intercontinental, MaMa Perform, Wylinka, Złote Demony, Królowa Wody , i inne. Współpracuje z wieloma artystami, między innymi z choreografami Meg Foley czy Peterem Pleyerem, a także z reżyserem Wojtkiem Ziemilskim. Występowała w spektaklach takich twórców jak Lisa Nelson, Maija Reety Raumanni, Sara Shelton Mann, Min Tanaka czy Jeremy Wade. Stokłosa jest zaangażowana w liczne inicjatywy na rzecz rozwoju tańca eksperymentalnego – jako inicjatorka projektów edukacyjnych i nauczycielka, a także jako prezeska Fundacji Burdąg i współzałożycielka kolektywu choreografów – Centrum w Ruchu, gdzie prowadzi m. in. roczny kurs choreografii eksperymentalnej Choreografia w Centrum. Była kuratorką projektu “Aktywizm Tańca, przestrzenie choreografii” w MCK Nowy Teatr w Warszawie, a także przewodniczącą Rady Programowej Instytutu Muzyki i Tańca. Obecnie działa w zarządzie ogólnopolskiego stowarzyszenia Forum Tańca.