CHOREOGRAFIA IMPROWIZACJI

Choreografia Improwizacji to zaproszenie do regularnej praktyki tańca, podczas której można się zarówno zrelaksować, zainspirować, jak i rozwinąć wiele umiejętności związanych z ruchem, uważnością, występowaniem przed publicznością, patrzeniem na ciało w ruchu czy rozumieniem choreografii.

Wtorki 20:15 – 22:15
Start 5 października.
Podstawą praktyk prowadzonych przez Marię Stokłosę są techniki release, edukacja somatyczna oraz metody związane z improwizacją tańca i choreografią eksperymentalną. Oferują one narzędzia do bezpiecznego poruszania się i świadomego działania, także przy zwiększaniu prędkości czy wchodzeniu w kontakt z innymi ciałami. Motywacje do ruchu łączą z ćwiczeniem uważności wobec ciała i otoczenia. Wsparciem dla tej pracy są różnorodne źródła, w tym także systemy związane z ciałem ludzkim i nie-ludzkim (zachodnia anatomia i fizjologia, wschodnie mapy ośrodków energetycznych w ciele, zoologia i botanika), style w sztuce i architekturze, muzyka, a także zagadnienia feministyczne i inne. Za ich pomocą inspirujemy się do wielu strategii bycia w ciele i w tańcu. Ważną rolę w poszukiwaniu ruchu odgrywa również praca z wyobraźnią, a za pomocą pracy z dotykiem, techniki release gruntują ruch w odczuwaniu i w przyjemności.
Ważnym elementem na sali będzie troska o bezpieczną przestrzeń wsparcia i wymiany pomiędzy uczestnikami. Zajęcia są przeznaczone zarówno dla osób profesjonalnie zajmujących się tańcem jak i dla zupełnie początkujący.
Ceny:
1400 zł – cena EARLY BIRD przy wpłacie całości do 20.09
1575 zł – cena za cały kurs przy wpłacie po 20.09. (wpłaty mogą być w ratach: I rata – 500zł zaliczka bezzwrotna płatna do 1.10, II rata 575zł płatna do 1.11, III rata 500zł płatna do 1.12)
Zapisy: kontakt@fundacjaburdag.com
Istnieje możliwość zarejestrować na poszczególne trzymiesięczne moduły:
I jesienny moduł 5.10-21.12 cena 600zł
II zimowy moduł 4.01.2022 – 29.03.2022 cena 650zł
III wiosenny moduł 5.04.2022 – 21.06.2022 cena 500zł
Miejsce:
Studio42 (Dawne Oddaj Ciężar) ul. Twarda 42, Warszawa
MARIA STOKŁOSA w swojej pracy artystycznej rozwija praktykę improwizacji tańca umieszczając ją w różnych założeniach choreograficznych. Od 2017 roku jej praca “Wychodząc od działania”, była prezentowana w ponad 50 wersjach m. in. w Zachęcie Galerii Narodowej, Austriackim Forum Kultury czy Nowym Teatrze. Jest także autorką spektakli: „Królowa Wody”, „Złote Demony” „Wylinka”, „Intercontinental”, „MaMa Perform”, „Prawa Półkula” i in. Współpracowała z wieloma artystami, między innymi z choreografką Meg Foley czy reżyserem Wojtkiem Ziemilskim. Występowała w spektaklach takich twórców jak Lisa Nelson, Maija Reety Raumanni, Sara Shelton Mann, Min Tanaka czy Jeremy Wade. Od 2020 roku jest członkinią berlińskiego zespołu cranck bodies a/company Petera Pleyera i Michiela Keupera. Stokłosa jest zaangażowana w liczne inicjatywy na rzecz rozwoju choreografii eksperymentalnej – jako inicjatorka projektów edukacyjnych i nauczycielka, a także jako prezeska Fundacji Burdąg i współzałożycielka kolektywu choreografów – Centrum w Ruchu. Od 7 lat prowadzi kurs „Choreografia w Centrum”. Była kuratorką projektu “Aktywizm Tańca, przestrzenie choreografii” w MCK Nowy Teatr w Warszawie, a także przewodniczącą Rady Programowej Instytutu Muzyki i Tańca. Jest tegoroczną laureatką Stypendium badawczego Grażyny Kulczyk.
Ukończyła choreografię w School for New Dance Development (SNDO) w Amsterdamie oraz wydział tańca współczesnego w London Contemporary Dance School at The Place.
ORGANIZATOR:
Fundacja Burdąg www.fundacjaburdag.com