CHOREOGRAFIA IMPROWIZACJI

Cykl regularnych lekcji z Marysią Stokłosą w Warszawie!

Serdecznie zapraszamy na cykl lekcji

CHOREOGRAFIA IMPROWIZACJI

z Marią Stokłosą

Choreografia improwizacji to hybrydowy trening zakończony pokaz, dla osób zajmujących się tańcem współczesnym lub pragnących rozwinąć swoje możliwości w tej dziedzinie. Dwugodzinna lekcja będzie łączyła techniki Release, “movement research” czyli prowadzone, indywidualne poszukiwania ruchowe, oraz improwizacje.

Techniki release i movement research oferują narzędzia do bezpiecznego poruszania się i działania bez nadmiernego wysiłku, także przy zwiększaniu prędkości czy wchodzeniu w kontakt z innymi ciałami. Motywacje do ruchu łączą z ćwiczeniem uważności wobec ciała i otoczenia. Wsparciem dla tej pracy są także systemy związane z ciałem – zachodnia anatomia i fizjologia czy wschodnie koncepcje ośrodków energetycznych w ciele. Ważną rolę w poszukiwaniu ruchu odgrywa również praca z wyobraźnią, a za pomocą pracy z dotykiem, techniki release gruntują ruch w odczuwaniu i w przyjemności.

Kiedy wprowadzimy ciało w ruch, będziemy szukać wolnego, odważnego i autorskiego podejścia do choreografii. Improwizację potraktujemy jako sztukę alchemii – pomiędzy klarownością w podejmowaniu decyzji, znajomością elementów kompozycji, zauważaniu tego co jest, mówieniu „TAK” temu co się pojawia, byciu z niewiadomym i w ciągłej transformacji. Tańcząc zwrócimy uwagę na intencjonalne i przypadkowe tożsamości tańczącego ciała oraz tańca jako sztuki.

Ważnym elementem na sali będzie troska o bezpieczną przestrzeń wsparcia i wymiany pomiędzy uczestnikami.

KIEDY?

wtorki w godz. 20:15-22:15

15 lekcji, start: 15 września

pokaz: 22 grudnia

GDZIE?

Oddaj ciężar Studio

ul. Twarda 42, Warszawa

CENA:

750 zł za cały cykl piętnastu lekcji

Istnieje możliwość płatności w 3 ratach po 250 zł w terminach:

1 rata 10.09

2 rata 10.10

3 rata 10.11

W celu zgłoszenia prosimy o wysłanie maila na adres: kontakt@fundacjaburdag.com

W odpowiedzi przesłane zostaną dane do przelewu.

Ilość miejsc jest ograniczona!

Liczy się kolejność zgłoszeń!

Dokonanie płatności całej kwoty lub pierwszej raty do dnia 10 września gwarantuje miejsce na warsztacie. W przypadku braku płatności na te miejsce zapraszana jest osoba z listy rezerwowej.

O prowadzącej:

MARIA STOKŁOSA ukończyła School for New Dance Development (SNDO) w Amsterdamie oraz wydział tańca współczesnego w London Contemporary Dance School at The Place. Jej praca “Wychodząc od działania” była prezentowana w 40 różnych wersjach w galeriach, niezależnych domach kultury, a także na dużych scenach teatów. Łączy zainteresowanie choreografią eksperymentalną z wieloletnią praktyką improwizacji tańca, kwestionując zarówno formę przedstawienia, jak i rolę zarówno performera jak i widza.

Jest także autorką spektakli prezentowanych na festiwalach sztuk performatywnych w Polsce, Niemczech, Austrii, Holandii, Finlandii, Francji, Rosji i USA takich jak Intercontinental, MaMa Perform, Wylinka, Złote Demony, Królowa Wody , i inne. Współpracuje z wieloma artystami, między innymi z choreografami Meg Foley czy Peterem Pleyerem, a także z reżyserem Wojtkiem Ziemilskim. Występowała w spektaklach takich twórców jak Lisa Nelson, Maija Reety Raumanni, Sara Shelton Mann, Min Tanaka czy Jeremy Wade. Stokłosa jest zaangażowana w liczne inicjatywy na rzecz rozwoju tańca eksperymentalnego – jako inicjatorka projektów edukacyjnych i nauczycielka, a także jako prezeska Fundacji Burdąg i współzałożycielka kolektywu choreografów – Centrum w Ruchu, gdzie prowadzi m. in. roczny kurs choreografii eksperymentalnej Choreografia w Centrum. Była kuratorką projektu “Aktywizm Tańca, przestrzenie choreografii” w MCK Nowy Teatr w Warszawie, a także przewodniczącą Rady Programowej Instytutu Muzyki i Tańca. Obecnie działa w zarządzie ogólnopolskiego stowarzyszenia Forum Tańca.

KONTAKT:

Aleksandra Zdunek