Maria Stokłosa: Warsztat / Performans / Badanie

Warsztaty z Marią Stokłosą i rzeźbiarką Alicją Bielawską w ramach najnowszego projektu choreografki “Wychodząc od działania”.

Wychodząc od działania to projekt, w którym pytamy o potencjalne możliwości choreografii. Choreografia jest tutaj rozumiana jako kompozycja, ale także jako sytuacja spotkania wielu elementów i ich wzajemne oddziaływanie. Jednym z podstawowych aktorów jest tutaj widz. Stopniowo poznaje on zasady działania, dzięki czemu granica między nim a performerką zaczyna się zacierać. Celem warsztatu jest przeniesienie praktyki solowej na performatywne działanie grupy. W trakcie warsztatu uczestnicy poznają elementy i metodę pracy choreograficznej i będą mogli je bezpośrednio wypróbować w praktyce podczas dwóch pokazów z publicznością.

Warsztat zakłada wprowadzenie do zadań opartych na oryginalnym materiale praktyki improwizacyjnej Meg Foley – Action is Primary, oraz rozwinięciach tej praktyki autorstwa Marii Stokłosy.
Centralnym punktem zainteresowania jest tutaj uwaga i podążanie za nią w działaniu z ruchem, wyobraźnią, słowem i przedmiotami.

Częścią warsztatów będzie praca z rzeźbiarką Alicją Bielawską, która współpracuje z Marią Stokłosą przy projekcie Wychodząc od działania. Artystka jest autorką obiektów wykorzystywanych podczas spektakli. Punktem wyjścia dla tworzenia tych przedmiotów jest ruch performerki i potencjał jaki mogą razem z nim wytworzyć. Podczas warsztatów Alicja Bielawska opowie, w jaki sposób pracuje z rzeźbą tworzoną z myślą o tańcu i choreografii. Wspólnie z uczestnikami warsztatu, wykorzystując gotowe przedmioty, będzie szukać nowych kształtów, skojarzeń i inspiracji do ruchu.

Warsztaty skierowane są do osób dorosłych mających kontakt z ruchem, jak i również osób początkujących, ciekawych i świadomych siebie. Zapraszamy także artystów innych dziedzin sztuki chcących poznać narzędzia pracy improwizacyjnej z ruchem, ciałem i przedmiotem.

MARIA STOKŁOSA – performerka i choreografka. Ukończyła choreografię w School for New Dance Development (SNDO) w Amsterdamie oraz wydział tańca współczesnego w London Contemporary Dance School at The Place. Jej ostatnie prace to „Złote demony”, „Wylinka”, „Intercontinental” oraz „MaMa Perform”. Jest autorką ruchu do opery Pawła Mykietyna „Czarodziejska góra”. Współpracuje m.in. z Peterem Pleyerem, Meg Foley i Wojtkiem Ziemilskim. Jest członkinią kolektywu Centrum w Ruchu oraz prezeską Fundacji Burdąg, a także przewodniczącą Rady Programowej Instytutu Muzyki i Tańca.

ALICJA BIELAWSKA – absolwentka historii sztuki na Uniwersytecie Warszawskim i sztuk pięknych na Gerrit Rietveld Academie w Amsterdamie. Tworzy rysunki i rzeźby, wykorzystując w nich takie materiały, jak tkaniny, metal, drewno, ceramika. Jej prace koncentrują się wokół materialnej sfery codzienności i relacji pomiędzy przedmiotami, wnętrzami, a wspomnieniami, badając pogranicze między sztuką a projektowaniem oraz dotykając kwestii względności percepcji i roli pamięci. Do swoich prac wprowadza również elementy choreografii.

——-
Warsztaty realizowane w ramach projektu Wychodząc od działania współfinansowanego przez m.st. Warszawa