STUDIUM MUZYKA // pokaz work in progress Marii Stokłosy

STUDIUM MUZYKA to pokaz Marii Stokłosy inaugurujący tegoroczną edycję projektu Centrum w Procesie.

Jak poprzez choreografię możemy odnieść się do muzyki współczesnej? Jak manewrować pomiędzy fantazją o tradycyjnej dominacji muzyki nad tańcem, a postulatem równouprawnienia? Maria Stokłosa proponuje związek otwarty, zamiast małżeństwa. Stan, w którym wiele możliwości jest w zasięgu ręki. Pokaz STUDIUM MUZYKA będzie prezentacją wzajemnych inspiracji muzyki i tańca, obecnych w pracach choreografek Centrum w Ruchu i ich gości.

Maria Stokłosa

i goście

STUDIUM MUZYKA

27 kwietnia 2017 r., godz. 19:30

Wawerskie Centrum Kultury

m-stok

Maria Stokłosa – Performerka i choreografka. Ukończyła choreografię w School for New Dance Development (SNDO) w  Hogeschool voor de Kunsten w Amsterdamie oraz wydział tańca współczesnego w London Contemporary Dance School at The Place. Jej ostatnie prace to „Złote demony”, „Wylinka”, „Intercontinental” oraz „MaMa Perform”. Jest autorką ruchu do opery Pawła Mykietyna „Czarodziejska góra”. Współpracuje m.in. z Peterem Pleyerem, Meg Foley i Wojtkiem Ziemilskim. Jest członkinią kolektywu Centrum w Ruchu oraz prezeską Fundacji Burdąg, a także przewodniczącą Rady Programowej Instytutu Muzyki i Tańca.

Projekt dofinansowany ze środków m.st Warszawa